19.03.2015

KREM DYNIA&MARCHEWKA, czyli upokarzam batata 
Emotikon wink


Batat to bardzo trendy warzywo, bardzo fancy na anglojęzycznym Instagramie. W Polsce jest fancy bardzo-bardzo, bo jakże fancy jest wydać 15 zł/kg tego cuda 
Emotikon wink

 Nie umniejszam jego wartości, bo w średnim, 230-gramowym superwarzywie znajdziemy ok. 200 kcal, 5,75 g błonnika, 20,24 g B-karotenu i 57,5 mg witaminy C... Ale moja dzisiejsza zupa go pokonała! 400 g dyni i 150 g marchewki serwuje tylko 100 kcal, 9,55 g błonnika, 32 g B-karotenu i 49 mg witaminy C, za 1/3 ceny średniego słodkiego ziemniaka 
Emotikon wink
 Czyli można taniej.


Składniki na wielki gar zupy: 

pół małej dyni (ok. 400 g), 2 średnie marchewki (ok. 150 g), 1 średni banan, 5 łyżek stołowych mleka kokosowego. Składniki gotujemy w wodzie do miękkości, doprawiamy (u mnie sumak, płatki czerwonego chilli, cynamon, sól morska), miksujemy na krem. Podawać z mięsem! U mnie wkładka z piersi kurczaka.

Dynia zawiera karotenoid o nazwie B-kryptoksantyna, który ma właściwości przeciwzapalne, a co za tym idzie, powinien występować w obfitości w dietoterapii osób cierpiących m.in na chorobę Hashimoto.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz